Led belysning och flimmer

led och flimmer

Många påstår att led har introducerat flimmer inom belysning vilket är en felaktigt generalisering. Ljusmodulering och flimmer är ett LED-specifikt problem men kan däremot uppstå vid användning av undermåliga produkter eller vid felaktiga installationer. Den nya tekniken med LED har inneburit att många företag försökt ta sig in på marknaden utan att besitta en kunskap som krävs för att skapåa en god ljusmiljö. Det är därför viktigt att arbeta med seriösa aktörer som finns på marknaden vilket eliminerar risken för undermåliga produkter som framkallar flimmer.

Att kontrollera ifall en ljuskälla flimrar med hjälp av mobilkamera är en populär lösning för många individer för att på så vis hitta ”ränder” på skärbilden. Dessa ”ränder” beror på interferens mellan mobilkamerans bildfrekvens och ljuskällans eventuella flimmer. Denna metod är inte bra att använda sig av då olika kameror har olika bild-frekvens vilket kan påverka resultatet på flera sätt. även inställningarna på själva kamera kan bidra till felaktiga resultat. Det finns idag inte några enkla sätt att mäta flimmer på ett korrekt sätt utan man får rådfråga leverantören i detta fall. Ett bra tips är att undvika nya leverantörer med led produkter av okända varumärken.

Flimmerfritt lysrör med LED dioder

Svealight är en svensk distributör av det finska premium märket Valtavalo som tagit fram det marknadsledande G4 röret som är helt flimmerfritt. Flimmernivån är betydligt lägre än Philips och Osrams konkurrerande lysrör. Lysrören är dessutom retrofit vilket betyder att en lysrörsarmatur inte behöver modifieras vid övergång till led. Det är viktigt att förstå att ett led lysrör aldrig är 100% flimmerfritt, men flimmernivåer under 5% klassas som flimmerfritt.