LED belysning ger många fördelar

många fördelar med led lysrör

LED lysrören som ersätter traditionell belysning har blivit ett allt hetare samtalsämne bland landets fastighetsägare. Led lysrör är troligtvis det mesta eftertraktade alternativet då man slipper kringkostnader som annars krävts vid ombyggnad av armatur eller inköp av helt nya armaturer. Övergången till LED blir därmed mindre kostsam och smidig att genomföra. Det är viktigt att påpeka att man helst bör undvika att återanvända gamla armaturer som är äldre än 30 år då detta kan leda till komplikationer som är svåra att förutse på förhand. Även om armaturerna är kompatibla med led så behöver det inte betyda att övergången till den nya belysningstekniken blir enkel och felfri. En del armaturer som nått sitt bäst före datum, drar onödigt mycket energi vilket är det som man försöker undvika i och med övergången till led belysning. Ifall armaturerna är såpass gamla så är det bättre att investera i helt nya armaturer med förinstallerade led lysrör. Till en början kan en sådan investering anses vara dyr och onödig men räknat man ut den totala energibesparingen på ett år så betalar sig investeringen tillbaka i många fall efter endast 36 månader.

Förutom den ekonomiska aspekten så främjar led belysning även välbefinnandet hos oss människor. God belysning har en positiv inverkan på både personal och kunder som befinner sig i lokalen och fördelarna med led lysrör samt led belysning i allmänhet är därmed betydligt fler än ekonomiska.

Även LED strålkastare används flitigt

LED strålkastare är en annan populär ljuskälla som används av både kommuner, skolor, företag och privata hushåll. Jämfört med lysrör så reducerar LED strålkastare energiförbrukning betydligt mer jämfört med halogen strålkastare som fortfarande används i en stor utsträckning. Man kan ersätta halogen belysning med led strålkastare som endast drar en femtedel av halogen lampans totala energiförbrukning.

Men det finns fler fördelar med led belysning utöver de ekonomiska aspekterna och hälsoeffekterna. En viktig skillnad med led jämfört med övriga belysningstekniker är att led inte innehåller kvicksilver som är livsfarliga för oss människor att andas in. Om en led lampa av någon anledning skulle gå sönder i lokalen så behöver man inte oroa sig för att det farliga kvicksilvret sprider sig. Led belysning är helt kvicksilverfritt och dessutom helt miljövänlig. Samtliga material som används vid framställning av led lysrör är återvinningsbara. En övergång till led sänker resulterar även i sänkt koldioxidutsläpp med uppemot en tredjedel jämfört med traditionella också den totala koldioxidutsläpp med en tredjedel jämfört med fluorescerande lysrör. Som du säkert märker så är fördelarna med led belysning väldigt många men det är viktigt att man noggrant ser över vilket alternativ som passar en själv.